Sunday, November 9, 2008

Peranti Perantis: Dunia yang Jahanam

Jean-Paul Sartre atau Kiekergaard (betul ke eja ni? Pergi tanya AKAB) mengatakan bahawa 'Neraka ialah orang lain'.

Mungkin betul, tetapi mereka juga lupa yang dunia juga boleh menjadi neraka.

Seperti dalam karya-karya noir, di mana bandar atau tempat berlakunya kisah itu boleh menjadi wataknya sendiri, dunia kita pun mampu mendokong watak dengan memakai topeng marah, topeng kejam dan topeng penipu. Topeng penipu ialah satu oxymoron yang lemah. Pasal kalau pakai topeng, mestilah menipu, kan? Mampuslah. Aku cuma nak pakai perkataan oxymoron supaya kelihatan bijak, cool dan popular. Dan kalau kau tak nampak ironinya di sini, kau boleh pergi melancap konek mak kau.

Dunia juga boleh menjadi neraka. Sekarang, kau ada beberapa pilihan, tetapi yang paling jelas ialah:

Berlutut di tengah hujan, menaikkan tangan ke langit sambil berkata, "KENAPA? KENAPAAA? KENAPAAAAAA???!!!"

Yep. Itu satu pilihan. Tapi hanya satu. Dari seribu.

Dalam bukunya A New Earth oleh Eckhart Tolle, dan disogok oleh Oprah Winfrey, ada dinyatakan yang semua ini berasal dari 'diri kita yang bukan diri kita', iaitu ego.

Satu ke3sedaran dalam diri yang ingin diiktiraf kewujudannya dengan menjadi emo. Menjadi mangsa. Menjadi orang teraniaya.

Kerana kalau kita teraniaya, kita jadi lebih mulia dari si penganiaya. Kita jadi lebih besar. Maaf, ego kita jadi lebih besar. Sebab kita BETUL. Dan mereka SALAH.

Dengarlah kata-kata aku senantiasa ingin menjadi betul, yang perjalanan hidup sebegini tiada penghujungnya dan seperti mana-mana cerita yang tiada penghujung, maka tiadalah pancutan orgasm di akhirnya.

Kau akan sentiasa berasa tidak puas.

Ingat, kau ada pilihan lain. Sentiasa ada pilihan lain.

Salah satunya ialah menerima keadaan ini.

Keluarkan emosi dari formula dan persamaan. Apakah fakta-faktanya?

Boyfriend kau lari dengan jantan lain? Betina yang kau nak jolok jubur tu hanya mempergunakan kau untuk KELIHATAN bagus? Bapak kau rogol budak kecik? Milx curi duit kau?

Baik. Asingkan emosi. Berapa banyak Milx pinjam duit lepas tu taknak bayar balik? Best sangat ke puki girlfriend ko? Ada bau ke takde bau? Besar sangat ke konek boyfriend ko? Apakah fakta kes?

Fakta tiada emosi. Fakta dan kejadian tidak pernah beremosi. Hanya kita yang meletakkan emosi dan nilai emosi ke atasnya.

Kau rasa tak best, pasal kau sendiri yang meletakkan nilai 'rasa tak best' pada kejadian dan fakta tersebut.

Kau menjadikannya sesuatu yang umum menjadi peribadi. Satu serangan peribadi dari dunia kepada kau. Siapakah kau dalam hal ini? Diri yang kena 'serang'. Adakah diri kau yang sebenar? Atau ego?

Ya. Dunia memang jahanam. Dunia memang tak adil. Kalau dunia ni adil, aku dah jadi billionaire dah. Aku dah jadi superhero. Dan gadis-gadis cantik silih berganti masukkan punch card untuk hisap konek aku dan kangkangkan puki mereka kat muka aku, lepas basuh betul-betul pakai sabun.

Kenapa Tuhan suruh jadi macam lain la pulak? Kenapa Tuhan tak bagi ko jadi kaya. dan kalau kau kaya, adakah kau gembira sentiasa? Ya ke? Adakah Tuhan S&M freak?

Seperti kata-kata BlackBolt, ketua Inhumans yang tidak boleh berkata-kata kerana satu perkataan sahaja boleh memusnahkan dunia, 'Relaks'. Bertenang. Kau jerit sampai mati pun takde gunanya.

Terima hakikat yang dunia ni kadang-kadang jahanam. Kadang-kadang memang pukimak. Ada ramai orang yang nak gunakan kau. Ada ramai lagi yang berpura-pura, dan mereka sebahagian dunia yang bak neraka di muka bumi.

Tanpa emosi, kau terima kenyataan.

Kemudian, kau fikir apa yang ada. Apa pilihan kau. Apa sumber yang ada yang boleh kau gunakan. Mula merancang. Tapi jangan abaikan apa yang kau ada sekarang.

Kesilapan kebanyakan orang ialah mengabaikan apa yang ada di depan mata.

Kuman di lautan nampak, gajah depan mata tak nampak. Kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan.

Jesus berkata, "Why is it the speck in your brother's eye do you see, but the boulder inn yours you are blind to?"

Dan jangan cepat melatah. Berbunyi guruh di langit, air dalam tempayan dicurahkan.

Ingat BlackBolt. Ingat apa Optimus Prime akan buat.

Relaks. Bertenang.

Jika situasi yang tidak diingini menjelang muncul, jangan gerun. Jangan takut. Dari taik pun akan tumbuh sesuatu yang cantik - Joe's Apartment.

Ada banyak pilihan dan ada banyak jalan dalam dunia ni. Tanpa emosi, tanpa ego, pilih jalan yang akan bawa apa yang kau hendak selama ini.

Tapi, untuk itu, kau perlu tahu apa yang kau hendak.

Kalau kau masih berasa tak best pasal girlfriend ko asyik hisap konek orang lain dan mengabaikan tanggungjawab menghisap konek kau, biarkan diri kau meletup secara terkawal, jauh dari orang lain.

Jangan lawan. Pasal apa yang kita lawan akan menjadi lebih besar. Lebih kuat.

Macam bila kita menggunakan geseran ke atas konek. Jadi tegang. Jadi kuat. Harimau, KUAT! Ko gentel puting girlfriend ko, puting tu jadi keras. Sama la macam semua benda lain.

Kau gentel 'masalah' kau, masalah tu akan jadi lebih besar. Jangan gentel. Cari penyelesaian. Cari puki. Bersedia untuk mengayat puki. Tanpa emosi.

Pastinya, dunia yang jahanam akan membuka topengnya dan mula menghisap konek kau. Atau menjilat biji kelentit ko.