Tuesday, July 19, 2011

Dapur Bujang: Nasi Beriyani Periuk Nasi Eletrik Tiga Langkah!

Ramai orang cakap, nasi beriani ni susah nak buat. Pergi mampus! Nasi beriyani senang nak buat, susah nak halusi.

Di sini aku nyatakan cara-cara memasak nasi beriani dengan hanya tiga langkah. Menggunakan periuk nasi eletrik!

Bahan-bahan

1. Beras dua cawan. Bagus pakai basmathi. Kalau takde, hentam sajalah labu.

2. Mentega satu sudu. Nak pakai minyak sapi pun takpe, tapi aku tak suka minyak sapi. Ko bayangkan, lembu (sapi) tu, kena ikat lepas tu layur kat api, kutip minyak dia kat bawah. Macam babi!

3. Satu pek perencah nasi beriyani - macam-macam jenama ada. Maggi ada, serta beberapa 'yang lain'. Sambar je mana-mana.

4. Tomato satu biji, dihiris dadu. Dihiris dadu, wa cakap lu!

5. Kangkong (morning glory). Surprise!

6. Susu Penuh Krim


Langkah-langkah:

1. Basuh beras, ukur banyak mana kadar susu nak letak. Kadar beras:susu haruslah 1:2.1.

2. Tumis mentega dalam periuk nasi elektrik. Masukkan perencah nasi beriyani. Tumis sampai naik bau. Masukkan tomato. Masukkan beras dan susu. Masukkan kangkong. Kacau sikit. Tutup periuk.

3. Tunggu sampai masak. Hidang.

Perlu diingat, kalau tak masak lagi, lepas periuk menjentat, tekan je lagi sampai masak. Aku biasa bukak tudung halfway, periksa kalau-kalau perlukan apa-apa benda nak tambah. Kalau rajin, aku tambah ayam yang dah digoreng dulu. Masak stail bukhara.

hasilnya adalah nasi beriyani yang amat memberahikan. Dari sebuah periuk nasi elektrik.