Wednesday, September 28, 2016

Notes on the Run

Man, some of my friends are facing life-threatening illnesses. One guy got cancer, another got a heart attack perhaps similar to mine.

I told my sister I wanted to go to their homes and teach them how to cook healthful curries and dishes guaranteed to lower cholesterol levels. She advised me to let them decide what they want to do. It's their life, not mine.

Which is true, of course. But my ego is all based on how everyone else is wrong and I am right. My greatest fear, though, is if this is true. I do not want the responsibility of being the guy who's right all the time.

Unfortunately, I am right. I'm always right, I understand people and people suck. This is the story I tell myself. This is the root of all my stories - that I, a true genius, am surrounded by idiots and people who are wrong. WRONG!

I look at most people, and all I see are masses of insecurities - something I could only recognise because I embody all the same insecurities. Humans are driven by a survival instinct that is designed to fear annihilation. Annihilation can be physical death, being forgotten or deemed unnecessary with no place in society. Annihilation can also be a loss of unique identity - which is why so many people want to be special. Or be told they're special.

This is why, aside from giving them lots of money with which to buy special stuff that perhaps very few can afford, one of the surest ways to fuck a girl is to tell her she's special.

"You're the only one who can make me feel this way."

"Only you, can make the world seem right."

"Only you can make the darkness bright."

"Oh-Ohnly youuuu! Can take me choi sai keng!"

I believe that all feelings and emotions come from within. They are all merely shadow puppets played by our mind, our ego and our own whatever. None of it exists without us telling ourselves one story or another.

Fear, joy, sadness, anger, disgust are all our own reactions created from impulses as directed by our brains based on the stories we tell ourselves. Or maybe Pixar, or is it Disney?

I find that denying emotions make them stronger, but acknowledging them all leads to the one thing I find truly enjoyable - peace.

Peace, to me, is a state of nothingness you discover after accepting the cacophony that is your emotions and the world. Acknowledging and accepting them leads to focus on the void, the space between subjects and objects.

Atoms are constructed mostly of space. If you run a line through the diameter of the nucleus and the electron orbiting it, most of everything is space.

Since most of the world is made up of this void, connecting with it means truly being one with the universe.

And this is where I tell you I will be out of touch for a week or so as I allocate some time to be with my space. If I die, here are my last words: FUCK OFF AND DIE.

Thursday, September 15, 2016

Feverish Wanking About Malaysian Films

I still have a bit of the flu and just went through 7 hours at the hospital. I wanted to sleep, but I keep getting these emails and messages so after replying to some in bed, I got up, ready to answer any more... and then finding no emails whatsoever.

So, I decided to write this shit I talked with a friend the last few weeks. These are mostly his ideas and I am merely regurgitating what I heard.

So anyway, I see the film industry as three separate components - the administration, the filmmakers and the audience.

In order for the industry or the shit to move forward, a few things will or need to happen.

The Administration 

The best thing for administration is to use the tax dollars gleaned from foreign movies to be used for the betterment of the industry. This money MUST NOT be used to make films, but to set up workshops, seminars, to send our filmmakers to festivals and other industries to learn from the best.

What are the best or better labour models employed by other, more mature industries? What are the tried and tested marketing protocols? What constitutes good films? What films are desireable to outside markets or scenes - either for prestige, marketability or both?

The taxes from foreign films must not be used to fund more productions, because that can lead to corruption. Actually, everything can lead to more corruption but there is less attraction for conmen when these programmes are the type that would interest hardcore and/or real filmmakers. Imagine the DOP for some of Korea's best films giving a workshop, or that Inarittu guy's team's camera team.

Or practical effects dudes in the States or Europe or Japan. Those kind of visits, talks to instill a real transfer of skills, knowledge and film appreciation amongst filmmakers.

Filmmakers lament a dearth of quality producers. Why not send them for training? Both in execution, marketing, etc.

It's not a exactly novel idea. Korea's film industry did it. I don't know how they did it, exactly, but they did it by nurturing this spirit of filmmaking. Lots of producers here nowadays don't even want to make films. They just want to make money, film be damned.

So the idea for this first stage is to expose the filmmaking community to best practices and connect them with what works in the outside world, in order for the industry to claw itself out of this stupid hole we are in.

Also, the funds from the taxes of foreign films should be spent on developing scripts. Stories and scripts and things with molecular structure and this is my boomstick. It shouldn't be too expensive and scriptwriters would also have to be honest and transparent with this shit.

Because once you corrupt one thing, the whole system collapses.

The Films

Next is adapting the films into two workable business models.

1. Tent-pole releases

These are for the Polis Evos and Ola Bolas and epics and whatever. Their promotional budget must be equal to their production budget and represent those movies that can make bank in the first two weekends by opening in all what, 70? 90 screens? All over Malaysia.

The promotion must begin even during pre-production. Trailers must be released months or even years before the damned thing is completed. If you can generate a sense of ownership among audiences along the way, that is even better for the bottom line and might help with some critics when it is out.

2. Limited-release indies

These films should open in fewer cinemas, but shown there longer - at least 6 weeks or so. Because they would benefit from positive word of mouth and audience numbers would, ideally, snowball.

The approach is like doing a theatrical performance - a stageplay. That's the model. If funds from this model is limited, then perhaps don't put so much expectations on it, financially.

In Indonesia, some small time studios rent out the cinema halls themselves and sell the tickets on their own. Those people believe in their product and are brave enough to put their money where their art is. Some enjoyed moderate, if limited success. Others failed, probably. But the effort and the idea is there.

There is a viable secondary market out there but in all honesty, there is no guarantee in any business. Anyone who seeks guarantees in businesses is an idiot and anyone who gives guarantees is a conman.

The Audience

And the audience can make their own minds and their own choices.

Bagaimana Menurunkan Kolesterol Dan Gula Dalam Darah

Aku baru lepas menghabiskan lebih 7 jam kat hospital. 95% masa tu dihabiskan untuk tunggu giliran aku je sebab takde sistem sesuai yang boleh bagitau pesakit berapa lama masa dia kena tunggu.

Sistem dia bukan first in first out, macam beratur biasa, atau ada priority-assigned clusters. Dia jenis cam amgbik nombor, pastu harap nombor ko naik, macam main nombor ekor. Dengan satu kelainan - ko akan jumpa doktor gak, tapi ko mungkin rugi masa.

Hari ini, aku beratur kat tiga bahagian di hospital dengan purata 2 jujukan nombor di setiap bahagian hospital.

Anyway, benda ni takkan improve sebab takde siapa yang dapat improve system yang telah digunapakai sejak zaman pop yeh yeh.

Seperti jugak takde sistem untuk handle orang bodoh yang ada di sekitar planet bumi ni. Kalau ada dah lama aku bunuh ramai gila orang dan tekanan darah aku akan turun.

Apa yang aku nak share kat sini ialah bagaimana nak turunkan kolesterol dalam darah serta gula dalam darah. Sebab results bloodwork aku amat bagus. Kolesterol aku jatuh ke 3.2mmol/L daripada 4, masa last aku test enam bulan lepas. Manusia normal range dia ialah 4-6 mmol/L. Blood sugar level aku turun jugak ke 4.2.

Apa aku buat simple je:

1. Tidur dengan cukup pada masanya.

Kalau ko tak tido, level kolesterol ko akan naik. Tak kira la ko makan ke tak makan ke, kebulur ke.

Ko kena tidur pada waktu malam, lebih kurang pukul 12. Paling lewat pukul 2am. Ko berjaga lebih-lebih, kolesterol naik dan ko akan sakit jantung pastu mati.

2. Kawal pemakanan

Nak kawal senang je. Pertama, pilih benda apa ko makan. Jangan makan benda berlemak atau berminyak. Makan buah dan sayur lebih. Jangan makan kulit + lemak ayam, darah, organ dalaman, butter, krim, processed food, kurangkan daging, jangan makan instant noodles, etc.

Kedua, pilih cara masak makanan. Makan grilled, boiled, steamed. Raw kalau boleh. Jangan makan benda goreng, gulai, masak lemak, itu semua akan bagi ko sakit jantung, darah tinggi, stroke atau kencing manis. Kalau ko millionaire takpe. Kalau bukan millionaire, jaga pemakanan ko.

Millionaires, bila diorang sakit, diorang sapu duit terus elok balik. Ko takde duit buat cara takde duit.

Ketiga - paling penting - kawal berapa banyak ko makan. Kalau ko biasa makan sepinggan, makan setengah pinggan je. Kalau ko biasa makan setengah pinggan, jangan makan langsung.

3. Tingkatkan pengambilan serat

Aku pengamal high fibre diet. Aku telan oats, psyllium husk, buah-buahan (aku suka forelle pear, betik dan epal). Kalau roti,  aku makan roti ungu sebab glycemic index dia rendah. Roti ungu tu pakai Canadian purple wheat yang bagus.

Psyllium husk asalnya dijaja dek Dr Oz dalam Oprah Winfrey Show. Sejak itu, Dr Oz kantoi tipu banyak benda, tapi psyllium husk ni memang bagus sebab dia takde apa-apa benda melainkan serat sahaja.

Kalau makan buah, jangan makan banyak sangat kalau dia manis. Sebab nanti kencing manis la pulak.

4. Pegi mampus orang bodoh

Kita, manusia biasa (Homo Sapiens) dan manusia ubahsuaian (Homo Sapiens Superior), dikelilingi oleh rednecks, mat dan minah rempit, juga anak-anak anjing, (Homo Sapiens Inferior) serta ahli politik (Pan Paniscus) yang akan menaikkan tekanan darah serta penghasilan kolesterol dalam badan.

Selain membunuh golongan ini dengan kaedah sula, cara paling pemalas ialah dengan tido tanpa hiraukan diorang dan beritahu diorang supaya pergi mampus atau pergi hisap bijik kelentit mak dia.

Spesis ni semua membazirkan masa dan menyebabkan badan ko menghasilkan benda tak bagus. Jadi fuck off and die.

5. Ketahuilah yang tiada siapa mampu paksa kau buat atau jadi apa-apa yang bukan diri kau yang sebenar.

Dan siapakah diri kita yang sebenar? Entiti tidak berlabel yang tiada had dan tiada batasan.

Dah. Aku nak pergi tido sebab dah seharian aku duk menunggu nombor je.

Walaupun sistem macam haram, aku still berterima kasih kepada petugas di UMMC/PPUM sebab mampu melayan aku dan semua pesakit lain dengan jayanya.

Friday, September 2, 2016

Ulasan PekFourK

SPOILER ALERT! Kalau taknak tau ending dan beberapa benda penting dalam Pekak, sila berambus.

Aku berjanji yang aku takkan review Pekak (nama kat Twitter Pek4k, yang aku fikir dangkal, sebab dalam filem ni takde Fantastic Four atau Empat Sahabat) kalau filem ni tak best.

Jadi malam ni, bila aku join segerombolan penyamun, maksud aku segerombolan kawan-kawan, pergi menonton Pekak kat panggung, dengan bayar tiket pakai duit hasil titik perkumuhan sendiri, aku fikir senang kerja aku kalau filem ni tak best. Tak payah aku tulis panjang-panjang.

Aku dah berniat nak cakap kat Twitter, "PekEmpatK tak best, jadi aku takkan review" - satu kenyataan yang sebenarnya satu review. Ini untuk menghiburkan hati aku dan segelintir kawan-kawan yang suka jenaka bangang macam ni.

Malang buat aku, Pekak tidak tak best, maksudnya dia bukanlah filem yang teruk. Pekak juga bukan filem tempatan terbaik yang aku pernah tonton tapi mungkin terbaik tahun ini. Dia ada beberapa benda yang aku suka, dan beberapa benda yang aku tak suka. Yang penting, aku lagi suka filem ni daripada Suicide Squad mahupun Legend of Tarzan, walaupun dua-dua filem ni ada Margot Robbie yang aku kira penanda aras kecantikan wanita zaman ini.

Jadi, aku rasa nak tulis review. Atau ulasan. Kita pakai ulasan la ya?

Pekak mengisahkan Uda - seorang mamat pekak yang juga pengedar dadah industri kecil dan tak sederhana. Dia tertawan dan menawan (seperti dalam lagu Impressions) dengan Dara - seorang gadis yeng memberontak daripada kongkongan bapanya. Bapak Dara terlalu mengongkong dan mendera anaknya secara fizikal dan mental sambil memaki ibu Dara. Aku suka dinamik bapak Dara dan Dara dan TERIMA KASIH sebab tak selesaikan SANGAT hubungan bermasalah ini.  Pada akhirnya, Bapak Dara nampak menyesal, tapi takde babak dia menangis mintak maaf kat anak dia selepas anak dia confront orang tua tu.

Kalau kehidupan sebenar, memang biasa orang yang buat salah kat kau takde babak confrontation yang memuaskan atau dapat hukuman setimpal. Akhirnya, sama ada orang jahat terlepas atau kau pergi mampus dulu, menjadikan dosanya pada kau tak berbalas sebab dunia memang tak adil sangat.

Dara menjadi sasaran Kamil yang berkawan dengan Azman Picasso yang sering beromen dengan Melor. Sasaran maksudnya Kamil nak romen Dara.

Sementara itu, Uda tengah kumpul duit nak bedah letak implan koklear supaya dia boleh mendengar semula. Aku suka efek dia mengumpul duit dengan kaunter yang sentiasa dikemaskini di layar. Dan kalau kau fikir filem biasa, ini maknanya Uda akan kena rompak atau duit dia hilang dalam Second Act. Tapi tak. Ini bagus sebab bukan apa yang aku expect.

Tapi ada juga benda aku expect yang takde, yang bagi aku mengurangkan kebagusan filem ni. Antaranya ialah babak Joe Flizzow ajar Uda berjalan yang takde concern langsung dengan plot melainkan bagi ko gelak dan suka sikit kat Joe sebelum dia jadi douchebag later. Juga setup finale bila Melor confront Azman yang bagi aku tak masuk akal.

Juga tak bagus sangat - babak parti kat rumah Kamil yang tak best sangat dan tak dipendekkan. Ya lah, kita negara Islam, masyarakat yang bersopan, Mana nak parti macam American Pie atau Eyes Wide Shut atau filem Havoc lakonan Anne Hathaway yang agak sama dalam beberapa segi dengan Pekak.

Tapi babak last bila Uda duduk depan keretapi memang best. Filem ni mungkin nak build up ke babak ni, bila Uda dapat apa dia nak, tapi dia dah taknak.

Seperti tulisan Neil Gaiman - Dewa Semua Penulis - 'the price of getting what you want is getting what you once wanted'. Maksud dia, bila kita dapat apa kita nak, itu bukan lagi apa yang kita nak, tetapi sesuatu yang kita pernah nak pada masa dulu.

Ini antara babak paling bagus dalam Pekak. Tapi build up dia sedikit rapuh. Ada sesuatu yang terjadi dengan third act yang sedikit merosakkan filem ini, bagi aku.

Antaranya ialah terlepas peluang menjadikan cerita cinta dua dunia yang klise tapi mungkin ini yang sesetengah orang mahukan. Berani ko tak bagi apa yang orang nak? Bagus!

So Uda dan Dara yang bukan Muzikal Uda dan Dara yang menjurus kepada West Side Story. Sebab walaupun ada dua dunia - dunia orang lengkap pancaindera dan dunia orang pekak - benda ni tak diketengahkan sangat. ADA, tapi tak dijadikan salah satu point cerita sangat, yang bagi aku satu peluang yang terlepas.

Bukan takde. Ada. Contohnya bila salah satu point cerita ialah mesej voice mail dalam telefon Uda yang hanya boleh difahami oleh orang yang boleh mendengar.

Tapi bila dibandingkan dengan siri Aishiteiru to Ittekure (1995) lakonan Takako Tokiwa dan Toyokawa Etsushi, drama TV Jepun ni lagi feel jurang komunikasi dia dan juga lebih mantap hubungan visual serta sentuhan antara dua manusia.

Drama ni popular dulu kat TV3, dan ditaja oleh satu produk kosmetik mask oren or something.

Sebab walaupun dengan deria lengkap, aku rasa semua manusia pernah rasa macam kau pekak atau bisu atau buta dan susah nak menyentuh jiwa orang lain, terutama orang yang kau sayang. Inilah sebab manusia cipta puisi, lagu, tulisan prosa, lukisan, dan semua jenis seni. Seni ialah untuk komunikasi. Untuk menyampaikan apa yang tak tersampai dengan cara biasa.

Peluang yang terlepas, bagi aku, ialah untuk melihat apa jenis luahan seni yang melampaui tuturkata antara dua orang kekasih. Susah la. Tapi satu sasaran yang ada dan pernah dicapai oleh karya lain.

Apa pun, persembahan Zahiril Adzim sebagai Uda dan Sharifah Amani sebagai Dara memang bagus. Zahiril memang berjaya emote banyak benda tanpa dialog. Aku kalau tulis skrip kekadang menyampah kalau pelakon mintak line dialog lebih sebab nak cover diorang takleh berlakon tanpa dialog. So bila Zahiril buktikan ko boleh berlakon takyah dialog, dan jadi, memang bagus lah.

Sharifah Amani, aku risau sebab kalau dia jadi Orked lagi sekali memang akan jadi annoying. Bagi aku, Dara bukan Orked so aku rasa dia dalam trajektori yang okay dengan watak gadis murung dalam Pesiko Pencuri Hati dan Dara dalam Pekak yang bukan Orked.

Chemistry antara Uda dan Dara sedikit... kurang. Bukan teruk, tapi kurang. Dia macam ko lupa letak serai or something. Dia okay la, tapi intensity kurang.

Amerul Effendi menari di bibir jurang antara persembahan yang hebat dan villain gaya Sofi Jikan. Sofi Jikan main watak macam ni, dia biasanya akan push sampai extreme dengan sengaja and it works for whatever movie yang dia buat. Amerul berjaya bawa watak Azman Picasso dengan baik dengan watak yang juga berubah antara si pelawak yang bodoh-bodoh alang dan kejahatan yang tidak dapat ditahan.

Aku suka cerita ini bila orang baik tak dapat balasan baik... sangat. Orang jahat ... erm... aku lebih suka kalau tak jadi apa-apa. Secara asasnya, dunia ini menyeksakan, dan kemudian kau mampus dan takde sapa peduli sebab semua orang kisah pada diri sendiri. Ini realiti kehidupan. Kalau kau ada kawan-kawan yang berhati mulia, cherish them because the world is a cold and dark place and we only have each other to keep ourselves warm.

Aku suka ending last Pekak tapi seperti yang aku tulis tadi, build up dia sedikit pincang terutama dalam Third Act.

Satu karya yang tidak sempurna, tetapi filem yang sempurna hanyalah Babe. Secara keseluruhan, Pekak membawa penonton ke dunia gelap yang menjadi kian kelam, dan bila kau tak dapat meneka apa yang bakal terjadi, mungkin kau akan rasa terhibur atau kau rasa macam nak tengok cerita jiwang Jepun yang digunakan untuk jual kosmetik berperisa oren kat TV.

Apapun, kau patut pergi tengok Pekak kat pawagam. Kalau tak, macamana kau nak protes FFM nanti, kalau kau tak pernah tengok pun filem tempatan?